Étkezési teszt

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

Hogyan eszik Ön?

Ha őszintén válaszol az alábbi kérdésekre, és összeadja a válaszok melletti pontszámokat, a kapott végösszeg alapján megtudhatja, helyesen étkezik-e, avagy némi változtatásra szorulnak-e szokásai. A játékhoz jó kedvet, a továbbiakhoz pedig “ésszerű” étvágyat kívánunk!

Bővebben: Étkezési teszt

A rendszeres testmozgás szerepe gyerekeknél

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

A felnőttek többek között abban különböznek a gyerekektől, hogy teljesen mások az elképzeléseik a testmozgásról. A sport hallatán mire gondol egy felnőtt? Fitnesz teremre, areobikra, kocogásra, úszásra, stb. Ezzel ellentétben a gyerekek számára a sportolás nem más, mint játék, vagyis önfeledt öröm. Számukra a sport nem merül ki az órai testnevelésben, fociedzésben, úszásoktatásban, hiszen a társakkal való játszótéri játékok, biciklizés, szánkózás, pingpongozás, otthoni bukfencezés talán még fontosabb szerepet játszik az életükben. Miért fontos fizikailag aktívnak nevelni a gyerekeket?

Bővebben: A rendszeres testmozgás szerepe gyerekeknél

Az éltető energia!

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

Tudja?

  • Hogy egy aktív sportolónak kb.5%-kal nagyobb az alapanyagcseréje, mint az azonos nemű, testmagasságú, és testtömegű inaktív személynek?
  • Hogy a férfiaknak mintegy 5-10%-kal nagyobb az alapanyagcseréjük, mint az azonos tömege, testmagasságú nőknek?
  • Hogy az izomtömeg csökkenése miatt a kor előrehaladtával csökken az alapanyagcsere? A 30-ik életévtől kb. 2-4%-kal csökken tíz-évenként?
  • Hogy a láz kb. 11-13%-kal, a súlyosabb sérülések 14-16%-kal, a nagyfokú égés 18-20%-kal emelik az energiaszükségletet?
  • Hogy fogyókúrában a napi energiaszükségletet leggyakrabban 500, maximum 1000 kcal-val javasolt csökkenteni

    Bővebben: Az éltető energia!