Ne legyen tabu a konyha!

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

Az egészséges életmód iránti szeretetet kisgyermekkorban alapozhatjuk meg. Szülőként nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink kiegyensúlyozott, boldog, egészséges életet éljenek felnőtt korukban is. Egészségünket nagymértékben meghatározza, hogy milyen ételeket fogyasztunk, azokat milyen konyhatechnikával készítjük el.
Gyermekeinket már az óvodás kortól bevonhatjuk a konyha rejtelmeibe,  megszerettethetjük velük a különböző ételeket, ezért  soha ne küldjük ki a konyhából, bár sokszor úgy érezzük láb alatt vannak, még akkor sem, ha úgy érezzük, könnyebben boldogulunk, ha csak magunk vagyunk. Ugyanis ha egészen kicsi korában arra neveljük, hogy a konyha „tabu”, akkor tizenéves korában nem számíthatunk segítségére, sőt lehet, hogy egy életre elmegy a kedve az egésztől. Szinte minden gyerek szeret az anyja közelében lenni és kíváncsi is mindenre, ami körülötte történik. Amíg olyan kicsi a gyerek, hogy igényli a mama közelségét, érdemes a konyhában elkeríteni számára egy játszóterületet, ahol biztonságban játszhat, míg a mama a helyiségben dolgozik.

Óvodás kortól viszont már vonjuk be őket azokba a tevékenységekbe, amit el tudnak végezni. Például húspanírozáskor a lisztezést, tésztagyúrás, pogácsaszaggatás, tepsi kikenés, kaphat egy fakanalat is, amellyel ő maga is kevergethet, stb. Célszerű egy fiókot szabad prédává tenni, például a műanyag dobozokat, edényeket ebben tartani, megengedni, hogy ezt a gyerek kipakolja, bepakolja..

Igaz, hogy utána a gyereket esetleg meg kell fürdetni, és a konyhát ki kell takarítani, de megéri! Mi magunk észre sem vesszük, hogy mi mindent tanulnak meg ilyenkor gyermekeink. Sokszor hosszú évek múlva érzékeljük pontosan ugyanazokat a mozdulatokat, amelyeket tőlünk láttak. Például hazaérkezéskor, főzés előtt kézmosás, mit hogyan helyezünk el a hűtőszekrényben, rendet, tisztaságot tartunk a konyhában.

Tudni kell, hogy a baleseti statisztikában Magyarországon a háztartási balesetek vezetnek, kb. évi 250 ezer esettel. Fel kell készülnünk tehát, hogy csökkentsük a baleset súlyosságát, ha már egyszer bekövetkezik.

Az örömteli és veszélyek, sérülések nélküli közös főzőcskézésekhez célszerű a konyhát gyermekbaráttá alakítani.

A „gyermek-barát” konyha jellemzői:

•    A veszélyes eszközöket, kést, villát tartalmazó fiókokat lássuk el nyitás gátlóval.

•    A törékeny eszközöket olyan helyre helyezzük, ahol a gyermek nem éri el.

•    A háztartásban használatos vegyszereket, gyógyszereket zárt szekrényben tartsuk. A nem használt konnektorokra tegyünk biztonsági konnektor-fedőket.

•    Az éppen nem használt eszközöket rakjuk azonnal a helyükre.

•    Tűzhelyünkre vásároljunk tűzhelygomb védőkupakot, és biztonsági sütőzárat, amelyekkel megakadályozható, hogy a gyerekek a tűzhelygombot csavargassák. Szinte bárhova felrakható.

•    Ha a konyhán üvegezett ajtó van, nem árt biztonsági fóliával ellátni, s a teljesen áttetsző üvegfelületre pedig matricát ragasztani, hogy a gyermek észrevegye az akadályt.

•    A konyhakő kiválasztásánál is érdemes odafigyelni, hogy az ne csak szép legyen és könnyen tisztítható, hanem csúszásmentes is. Abban az esetben pedig, ha szőnyeg van a konyhában, érdemes csúszásgátló betétet helyezni alá, így nem számít, milyen gyorsan szalad a kicsi.

•    Az asztal és a konyhabútor sarkaira műanyag sarokgömbölyítő tehető, elkerülendő a zúzódásos sérüléseket. Az étkezéshez megterített asztal akkor a legbiztonságosabb a gyermek számára, ha nincs alatta terítő, az étkezéshez szükséges holmikat, pedig érdemes az asztal közepén tartani.

•    Ha kutya vagy macska van a lakásban, és a konyhában van a tálkájuk, etetés után érdemes elmosni ezeket, nehogy a gyerek számára fertőzés forrása legyen.

•    Amitől ilyen módon nem tudjuk megvédeni gyermekünket, azt meg kell tanítanunk neki. Például a sütő, a fűtőtest forró, és nem lehet elkeríteni. Ilyenkor ne csak azt mondjuk, hogy „nem szabad”, hanem magyarázzuk is meg, hogy miért nem. Esetleg nagyon óvatosan a forró tárgy közelébe rakhatjuk a kis kezét, hogy érezze a meleget, így inkább megérti, hogy ne érjen hozzá, mert a forró az kellemetlen, és nagyon fájdalmas is lehet.

•    Egyszerűbb balesetek, egyszerűbb gyógymódok:

•    A gyerek beveri a fejét, púp lesz rajta: hideg, kemény tárgyat (pl. jégkocka tálca) nyomjunk a púpra, ezzel csökkentjük a később bekövetkező elszíneződést, és azt, hogy még nagyobbá váljon.

•    Leforráztuk magunkat, vagy családtagunk leforrázta magát, vagy más módon megégeti magát valaki: az elő teendő az  égett felület hűtése, azaz tegyük az megégett testrészt hideg víz alá. Ha nagyobb fokú a sérülés, forduljunk orvoshoz.

•    Maró háztartási vegyi anyag kerül bőrre, szembe, akkor azt bő vízzel többször öblítsük le, majd forduljunk orvoshoz.

•    Maró, savas anyag kerül szájba, akkor itassunk tejet a balesetessel, és forduljunk orvoshoz.

•    Vágott, horzsolt sérülés esetén magát a sebet ne mossuk, csak a környékét tisztítsuk meg, és utána sebhintőporral kezeljük, kössük be, vagy ragasszuk le. Ha komolyabb a sérülés, forduljunk orvoshoz.

•    Végtag törés gyanúja esetén, a sérültet ne mozgassuk, mert ezzel esetleg súlyosbítjuk a helyzetet, legfeljebb annyit tehetünk, hogy lefektetjük ott ahol a baleset bekövetkezett, és hívjunk azonnal orvost.

2013. november

A cikket Dömölki Lívia élelmiszermérnök, fogyasztóvédelmi szakember írása alapján Varga Terézia táplálkozási szakember szerkesztette.

Az egészséges táplálkozás 12 pontja

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

1)    Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. A sokszínű étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

2)    Együnk kevésbé zsíros ételeket. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő-foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

3)    Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

4)    Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

5)    Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6)    Rendszeresen, naponta többször is, együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget.

7)    Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

8)    Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva.

9)    A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.

10)  A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek,  zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor.

11)  A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.

12)  A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását.

Az ajánlás az MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság együttesen elfogadott álláspontja.

2013. október

 

                                                                                                                        Varga Terézia
                                                                                                                  táplálkozási szakember

Enni jó! Együnk magunkat egészségesre!

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

Ösztön és öröm, szükséglet és élvezet, egészség és betegség: ez lehet a táplálkozás. Az étkezés öröme egy életen át csak akkor élvezhető teljesen, ha megtartjuk a kellő mértéket. Míg a kiegyensúlyozott táplálkozás az aktív, egészséges élet lehetőségének egyik alapja, addig az egyensúly tartós megborulása fáradékonysághoz, elhízáshoz, depresszióhoz, súlyos, táplálkozással összefüggő betegségekhez vezethet. A tartósan felborult energiaegyensúlynak, különösen elhízással kísérve, meghatározó szerepe van a leggyakoribb krónikus megbetegedések (szív-érrendszeri betegségek, daganatok, cukorbetegség, mozgásszervi megbetegedések, stb.) kialakulásában. Feltehetően nőkben a menopauza után fokozhatja a méh- és az emlődaganatok kockázatát, többek között vese- és vastagbélrák kialakulásában játszhat szerepet. Az elhízás megnöveli a mozgásszervi, ízületi panaszok kialakulásának esélyét is.

Egészségünk érdekében ne forduljunk a különféle, csodákat ígérő kúrákhoz, mert a kúrák általában „csak” néhány hétig tartanak, és a kúrák befejezése után a legtöbben nagyon gyorsan visszaállnak a kúra előtti életmódhoz, aminek következtében gyorsan elillan a kínkeservvel megszerzett siker. Valódi, tartós eredményt akkor érünk el, ha „egészségesebb” szokásokkal, az új lehetőségek iránti nyitottabb hozzáállással próbáljuk lépésről-lépésre helyettesíteni a korábbit. Sokan úgy gondolják, hogy a kialakult, rögzült szokásokat nem lehet megváltoztatni. Pedig mindenki képes rá ha fejben eldöntötte, akarja és tesz érte. A berögzült szokások helyére kb. 6-8 hét alatt új szokások építhetők, ha megtesszük szükséges lépéseket hozzá. Mindezek fényében az egészséges táplálkozási szokásokat gyerek és fiatal életkorban kell kialakítani, mert akkor nagymértékben megelőzhetőek a korai felnőttkorban jelentkező megbetegedések.

Az egészséges étrend szükséges összetevőit és azok megfelelő arányát a legszemléletesebben a táplálkozási piramis szemlélteti. A piramis alját, azaz a legszélesebb részét a rostokban gazdag gabonafélék, a teljes kiőrlésű gabonákból készül pékáruk, a főleg tojás nélkül készült tésztafélék, a burgonya, barna rizs adja. Erre épülnek a zöldség és gyümölcsfélék, amit a tej-tejtermékek, majd a húsok-húskészítmények követnek egyre csökkenő mennyiségben. A piramis csúcsát az édességek és zsiradékok foglalják el, vagyis ezekből kell a legkevesebbet fogyasztani.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás lényege, hogy nincsenek egészségtelen élelmiszerek, de van egyoldalú és/vagy mértéktelen, egészségtelen táplálkozás.  Mindent ehetünk megfelelő gyakorisággal, mértékkel, arányban, összeállításban igazodva egészségi állapotunkhoz, szükségleteinkhez. Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását pedig csökkenteni. Ez alól természetesen kivételt jelentenek azok az anyagcsere-betegségek, átmeneti állapotok, amikor speciális vagy kötött étrendet kell folytatni. Következő havi írásunkban az egészséges táplálkozás legfontosabb jellemzőit foglaljuk össze.  

2013. szeptember


                                                                                                                                 Varga Terézia
                                                                                                                        
táplálkozási szakember