Ehető karácsonyi ajándékok

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

A karácsony mind a mai napig a szeretet legszebb ünnepe. A családok megpróbálnak legalább az évnek ebben az időszakában együtt lenni és örülni egymásnak. Mivel szokás, hogy szeretteinket legalább karácsonykor meglepjük egy-egy kedves ajándékkal, a december többnyire a lázas ajándékvásárlás jegyében telik.

Néha sokáig töprengünk, míg kitaláljuk, mi a legmegfelelőbb ajándék szeretteink, barátaink számára. Mind a mai napig a legértékesebb ajándék az, amit az ember saját kézzel készített, a csomagolt ajándékok egyedi szépsége mindig öröm az ajándékozottnak és az ajándékozónak egyaránt.

Íme két, finom illatokat és ízeket magába foglaló ötlet!

Látványos, házilag könnyen elkészíthető ajándék a fűszerolaj, illetve a fűszerecet.
A boltban kapható szép, karcsú nyakú díszüveg éppúgy felhasználható, mint a kiürült, szebb formájú borospalack, italosüveg. Az ecetek vagy olajok közül legjobb a bor- és az almaecet, illetve az olíva-, a napraforgó- és a repceolaj. (Kukoricaolaj felhasználása esetén csak szárított fűszerek rakhatók az üvegbe, mert 2–3 hét alatt a friss fűszerágak megpenészednek.)

A kimosott, száraz üvegekbe ízlés szerint tegyünk összeválogatott fűszereket, törekedve az ízharmóniára. Fokhagymagerezdet, feketeborsot, mustármagot, piros vagy chilipaprikát (csak mértékkel), óvatosan belecsúsztatott fűszerlevelet, fűszerágacskát. Legjobb a friss vagy szárított kapor, a tárkony, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring és a citromfű. Természetesen más fűszer is felhasználható, de ezek azok, amelyek minden mennyiségben és minden arányban keverve, vagy külön-külön is finom, aromás olajat és ecetet adnak. Miután elhelyeztük a fűszereket az üvegben, óvatosan töltsük fel olajjal vagy ecettel. Állítsuk napos ablakba, vagy a fűtőtest fölé az ablakpárkányra. Ne legyenek se túl forró, se túl hideg helyen, ezzel is elősegítve az ízanyagok minél kedvezőbb érvényesülését. Az üveget zárjuk le parafa dugóval, rakjunk rá díszsapkát, vagy mártsuk a dugót viaszba, mint az elegáns boroknál szokás.

Szerencsés jó pár héttel karácsony előtt elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Ha csak egy-két nappal az ünnepek előtt készül el, érdemes szólni az ajándék gazdájának, hogy várjon legalább egy hetet, mielőtt felhasználja. A másik megoldás, ha kevés idő áll rendelkezésünkre, hogy egy nagyobb edényben, a kiválasztott olajba vagy ecetbe áztassuk be a fűszereket, és mindennap keverjük, nyomkodjuk meg fakanállal, hogy az aromás fűszernövények íze minél jobban kioldódjon. Ez 4–5 nap múlva már leszűrhető, palackozható.
Salátarajongóknak és háziasszonyoknak ideális, dekoratív ajándék.

 

FŰSZERES OLAJ

Hozzávalók: 5 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1–2 babérlevél, 8–10 szem bors, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál koriander.
Elkészítése: tegyük jól záródó üvegbe az olajat, ebbe a félbevágott vöröshagymát, a durvára vágott fokhagymát és a fűszereket. A fűszeres olajat 2–3 hétig érleljük. Főleg marha- és birkahúsok ízesítésére használjuk.

FŰSZERES-TÁRKONYOS ECET

Hozzávalók: 1 liter ecet, 5 dkg tárkony, kakukkfű, borsmenta, citromfű, szerecsendió.
Elkészítése: a fűszereket tegyük üvegbe, majd öntsük rá az ecetet. 4–5 napos érlelés után a már aromás ecetet szűrjük át finom gyolcson.

Igen könnyen elkészíthető ajándék, a sokak által kedvelt édesség, a mézes csemege.
Semmi más nem kell hozzá, csak méz, üveg, magvak és szárított gyümölcsök. Nagyon szép, ha kicsit díszesebb, a hagyományostól eltérő formájú lekváros- vagy befőttesüveget választunk, míg a méz kínálatból az akác- és a hársméz a legjobb. Amit belerakhatunk: dió (többféle), natúr mogyoró és mandula, szárított gyümölcsök – mazsola, datolya, füge, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, szárított alma, cukrozott narancshéj. Cukrozott narancshéjat mi magunk is készíthetünk: a vékonyan lehámozott héjat – a fehér részt eltávolítva – 3–4 napig hideg vízben áztatjuk, mindennap cserélve rajta a vizet. Ezt követően felkockázzuk és cukros szirupban fél órát főzzük. A kimosott, kiszárított üvegekbe rétegezzük bele a magvakat; úgy, hogy az első réteg egyenletesen szétterüljön az üveg alján, fölé már szépen, rendben rakható a többi mag vagy aszalt gyümölcs. Ha beleraktunk mindent az üvegbe, és az teljesen megtelt (ha nincs tele, „úszkálni” fognak a magvak a mézben), csurgassuk rá a mézet és hagyjuk állni fél órát. Ennyi idő alatt a méz kitölti az üres lyukakat, majd töltsük fel teljesen és zárjuk le. Karácsonyi mintás anyagból vágjunk ki cikcakkollóval a fedőnél pár centivel nagyobb átmérőjű kört, amit szalaggal átkötve rátehetünk az üveg tetejére díszítésként.



Varga Terézia
dietetikus

  

 

Vitaminok nyakra-főre

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

 

Szervezetünk pontos és összehangolt működéséhez, az egészségünk megőrzéséhez vitaminokra is szükség van.

Nélkülözhetetlen voltuk abból ered, hogy egyrészt szervezetünk nem képes előállítani őket, másrészt számos enzim (azaz testünk biokémiai működéseit szabályozó vegyület) alkotórészeként az anyagcsere-folyamatokban fejtik ki hatásukat.
Két legfőbb csoportjuk a zsírban oldódók és vízben oldódók. A vízben oldódóak könnyen távoznak szervezetünkből, azokat naponta pótolnunk kell, de a zsírban oldódó vitaminok bevitelével vigyázni kell, mert túlzott bevitel esetén a szervezetben raktározódnak és súlyos tünetekkel járó túladagolást okozhatnak. Megfelelő táplálkozással szervezetünk minden olyan vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájut, amely kell az egészséges szervezetnek.

Zsírban oldódó vitaminok
Jelölés A D E K
Egyéb elnevezés Retinol Kalciferol Tokoferol Fillokinon
Szervezet termeli igen, béta-karotinból igen, bőrben napfény hatására nem

igen, bélbaktériumok

(elégtelen mennyiségben)

Feladat növekedés, látás, a kötőszövet és a bőr épségének biztosítása kalcium- és foszforanyagcsere szabályozása, csontképződés, fogak felépítése antioxidáns, a sejtmembrán, az izomzat, a szív- és érrendszer, valamint a bőr védelme, a növekedés, fejlődés, seb- gyógyulás véralvadás, csontképzés
Hiánytünetek/hiányállapot farkasvakság, a kötő- és szaruhártya kiszáradása, nyálkahártya sorvadása az emésztőcsatornában, vérszegénység, fogzási, növekedési és csontosodási zavarok gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőtteknél csontlágyulás felnőtteknél nem jellemző, gyermekeknél hemolízis-hajlam, fokozott lipidperoxidáció véralvadási zavarok (elhúzódó véralvadás), fokozott vérzési hajlam
Hipervitaminózis/túladagolás általában gyógyszeres eredetű. Májártalom, terhesség első két hónapjában fejlődési rendellenesség általában gyógyszeres eredetű. Fokozott elmeszesedés, vesekőképződés gyakorlatilag nem toxikus táplálkozás eredetű nem fordul elő, általában gyógyszeres eredetű
Források tej, tejtermék, margarin, máj, tengeri halak Béta-karotin: zöldségek és gyümölcsök hal, máj, tojás, tej, tejtermék növényi olajok, búzacsíra, olajos magvak brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, máj, tejtermékek

 

 

Vízben oldódó vitaminok 1.

Jelölés

B1

B2

B6

B12

Egyéb elnevezés

Tiamin

Riboflavin

Piridoxin

Kobalamin

Szervezet termeli

nem

nem

   

Funkció

Szénhidrát- és aminosav- anyagcsere, ideg- és izomműködés

Energiatermelő folyamatok, fehérjeanyag- csere, B 6 -vitamin és folsav aktív formájának kialakítása, vasanyagcsere

nem

igen, bélbaktériumok (elégtelen mennyiségben)

Hiánytünetek/hiányállapot

Koncentrálóképesség csökkenése, fáradékonyság, depresszió. Beriberi: ideggyulladás, szívizomműködési zavarok

Bőr- és nyálkahártya- gyulladás, szájzug berepedése, nyelési nehézség, térképszerű rajzolat a nyelven, kötőhártyagyulladás

Fehérje-, zsír- anyagcsere, hemoglobinszintézis, niacin és egyes szteroidhormonok előállítása, növekedés és fejlődés, idegrendszer működése

Vörösvértestképzés, idegszövet kialakulása, DNS-szintézis, emésztőrendszer normális működésének biztosítása, folsavaktiválás

Hipervitaminózis/túladagolás

Gyakorlatilag nem toxikus

Gyakorlatilag nem toxikus

Bőr- és nyelvgyulladás, ajkak berepedezése, vérszegénység

Vegetáriánusok veszélyeztetettek. Vészes vérszegénység, idegpályák sérülése, fogamzási képesség csökkenése

Források

Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, élesztő, máj

Tej, tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek

Nem jellemző

Gyakorlatilag nem jellemző

 

Vízben oldódó vitaminok 2.

Jelölés

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Biotin

C

Egyéb elnevezés

B 11 -vitamin

B 3 -vitamin PP-vitamin

, B 5 -vitamin

H-vitamin

Aszkorbinsav

Szervezet termeli

nem

igen, egy aminosavból (elégtelen mennyiségben)

igen, bélbaktériumok (elégtelen mennyiségben)

nem

nem

Funkció

Vörösvértest- képzés, DNS szintézis, sejtnövekedés biztosítása, az emésztőrendszer és a szájnyálkahártya épsége

Enzimalkotó a fehérje-, zsír- és szénhidrátanyagcserében

Enzimalkotó a zsír- és szénhidrátanyagcserében, a bőr és a haj egészsége, növekedése, sebgyógyulás

Enzimalkotó a fehérje-, a zsír- és a szénhidrátanyagcserében, haj- és szőrzetnövekedés

Antioxidáns, immunrendszer normális működése, növekedés, szöveti regeneráció, sebgyógyulás, vas-, cink-, rézfelszívódás elősegítése, hormonképződés

Hiánytünetek/hiányállapot

Vérszegénység, emésztési zavarok, embrionális korban velőcsőzáródási és egyéb fejlődési rendellenességek

Pellagra: napfény érte helyen bőrgyulladás, repedés, pikkelyképződés, ideg-, száj-, nyelv és nyálkahártyagyulladás, hasmenés

Fáradékonyság, depresszió

Ritkán fordul elő. Hajhullás, pikkelyes, száraz bőr, ízérzési zavarok

Fogínygyulladás, -vérzés, száj- és szemszárazság, hajhullás, lassult sebgyógyulás. Enyhe formája: fáradékonyság, duzzadt íny gyakran előfordul

Hipervitaminózis/túladagolás

Gyógyszeres formánál elfedheti a B 12 által okozott vészes vérszegénység tüneteit. Rontja a cink hasznosulását

Terápiás dózisban koleszterinszintcsökkentésre használják. 2,5 g/nap toxikus lehet

Nem toxikus

Nem toxikus

Gyakorlatilag nincs, napi több gramm fogyasztása vesekőképződésre hajlamosít

Források

Máj, zöld leveles zöldségek és főzelékfélék, élesztő, egyes gyümölcsök

Hús, máj, hal, tojás, barnakenyér

Máj, vese, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek

Tojássárgája, máj, teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő

Citrusfélék, zöldpaprika, paradicsom, kivi, feketeribizli, csipkebogyó, burgonya, káposzta, egyéb friss zöldségek és gyümölcsök

 

Tudja:

  • A leghatékonyabb antioxidáns hatású anyagok a frissen préselt zöldségekből, illetve bogyós gyümölcsökből nyerhetők. Rostos gyümölcsleveket vagy gyümölcsturmixokat akár házilag is készíthetünk? A tárolás és a konyhai feldolgozás (kiemelten a főzés) során az értékes antioxidáns hatású anyagok azonban könnyen elbomlanak, így inkább az évszaknak megfelelő, vagy fagyasztva tárolt alapanyagokat részesítsük előnyben.
  • A narancsban 10 vitamin, 13 ásványi anyag, a héjában 11 aromaanyag van. Egy nagyobb narancs a napi C-vitamin-szükséglet kb. kétszeresét tartalmazza, amelynek antioxidáns hatását magas flavonoidtartalma is fokozza? Együnk mindennap egyet!
  • A béta-karotin, a C- és E-vitaminok mellett a flavonoidok a legfontosabb antioxidánsok. Kiemelkedő a gyulladáscsökkentő, a rákellenes és az immunrendszert támogató hatásuk. Az egyes antioxidánsok jellemzően különböző színt adnak a zöldségeknek és gyümölcsöknek. Minél többféle színű növényi táplálék van a tányérunkon, annál többféle antioxidánshoz jutunk?
  • A csipkebogyóból készült tea magas C-vitamin-tartalma akkor károsodik a legkevésbé, ha nem forró vízzel öntjük le. Szobahőmérsékleten egy éjszakán át áztatva kellemes ital készíthető belőle? (0,5 liter vízhez kb. 2-3 evőkanál bogyó szükséges.)
  • A vitaminok főként a növények csíráiban és a héjában halmozódnak fel. Érdemes ezért - természetesen alapos mosás után - hámozatlanul fogyasztani a gyümölcsöket? A gabonafélék közül a hántolatlant, a belőlük készült termékeknél a teljes kiőrlésűeket részesítsük előnyben.

Varga Terézia

dietetikus

Mit és mikor kezdjen sportolni a gyermek?

Egészségért mozdul a család! TÁMOP-6.1.2/11/1-2012-1421

 

A redszeres testmozgás számos kedvező hatást gyakorol kicsikre és nagyokra, gyerekekre és szüleikre egyaránt. A focitól a vívásig a sport rengeteg hasznos dologra megtanít, túl azon, hogy a test, lélek és szellem egészségét is szolgálja. Mire tanít? Saját képességeink megismerésére, kitartásra, a nehézségek leküzdésére, csapatjátékra, és még sorolhatnánk. De mindenek felett a sport közelebb visz a természethez és örömöt nyújt minden életkorban. Hogyan válasszunk sportágat gyerekeinknek?

 

Sok szülő még a gyermek születése előtt elhatározza, hogy milyen sportra fogja beíratni gyerekét. Ennek hátterében legtöbbször a rejtett vagy beteljesületlen szülői vágyak szerepelnek. „Távolugró voltam, szerettem volna kijutni az Olimpiára, de sajnos nem sikerült, na nem baj, majd a fiam…” „Az én lányom ritmikus gimnasztikára fog járni, mert attól szép lesz a tartása.” „NB 1-es labdarúgó voltam, remélem a fiam is az lesz…” Még hosszasan sorolhatnánk az ehhez hasonló szülői elképzeléseket, hiszen a sportágválasztás az esetek nagy részében az említett példák szerint alakul ki. Nagy szerencséje van annak a gyereknek, aki jól érzi magát az így kiválasztott sportágban és ráadásul tudja hozni a papa vagy mama által támasztott magas követelményeket. Az optimális viszont az lenne, ha a gyerek képességeihez, személyiségéhez, érdeklődéséhez mérten alakítanánk a választást. Hiszen így nagyobb az esélye a sport nyújtotta öröm és sikerélmény kialakulásának. És mit ér a rendszeres sport élvezet és pozitív tapasztalat nélkül? Egy gyereknek semmit!

Mikor kezdjen sportolni a gyermek?

Bármelyik sportágról legyen szó, a kezdéshez elengedhetetlen a gyermek érzelmi és fizikai felkészültsége. Ha túl korán kezdjük el edzésre járatni a gyereket, akkor az nemcsak a gyerek életét, hanem az edzőét is megkeseríti. Számos olyan sportág ismert, amelyhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő figyelem-összpontosító képesség (pl. vívás) és egy alap állóképesség, koordináció (pl. vízilabda). Legtöbb sportág esetében 6-7 éves kor alatt nem javasolt az edzések elkezdése. Hatéves kor alatt minden gyermek tud szaladni és labdát dobni külön-külön, viszont képtelen a két mozgásformát egyszerre végezni, a mozgáskoordináció éretlensége folytán.

Egy-három éves korban a gyerekek megtanulnak járni, mászni, egyensúlyozni, leugrani, szaladni, szökkenni, dobni, gurulni, függeszkedni, húzni, hordani. Mindezeknek a mozgásoknak a játék a mozgatórugója. A játszótéren, parkban, udvaron, szobában rohangáló, ugráló, toló-húzó, hempergő 1-2 éves gyerekek az állandó ismételgetésekkel segítik magukat ahhoz, hogy a mozgásforma tökéletesedjen, a mozgások összehangolttá váljanak. A kicsik agya még másképp működik, mint a felnőtté. Az érzékelő idegimpulzusok ugyanis nem a látótérből indulnak ki, hanem az izomból, tehát a mozgásnak nagy szerepe van az agyi ideg-izom összeköttetések kialakulásában. Számos jellemzője írható le az egy-három éves gyermekek mozgásának, melyek között a futás is igen sajátos. A kisgyerekek nem tudnak maximális iramban futni, mert akkor mozgásuk szétesik. Csak a maximális alatti (ú.n. szubmaximális) intenzitásra képesek, ezért nincs értelme az 1-3 éves gyerekeket futóversenyeztetni! Ebben az életkorban a gyakorlásnak, a folyamatos mozgásnak óriási szerepe van a későbbi mozgásfejlődésben. A gyerekekkel való együttjátszás során a gyermek az utánzással és a többlet motiváltsággal jóval gyorsabban tud fejlődni.

Óvodás korban a gyerekek először vesznek részt szervezett testnevelési foglalkozásokon. Ekkor tanulják meg a társas kapcsolatok alapjait. A sportfoglalkozások minősége jelentősen meghatározza a gyermekek későbbi mozgásfejlődését. Óvodáskorban az addig elsajátított mozgásformák kivitelezése fokozatosan finomodik, tökéletesedik és megjelenik a mozgáskombinációk éretlen kivitelezésének képessége. Ennek egyik legjobb példája a kétkerekű kerékpározás elsajátítása. Fontos, hogy először segítséggel, majd ahogyan ügyesebbé válik a gyerek, a segítség fokozatos megvonásával tanuljon meg biciklizni. Az óvodás ezáltal nem csupán egy új mozgássort sajátít el, hanem átéli a „képes vagyok rá” élményt (ú.n. kompetenciaélményt), amely személyiségének fejlődésében is kulcsfontosságú.

A 3-7 éves gyermek kombinálni kezdi a különböző mozgásokat, pl. futásból gyaloglásba vált át, a labdát magasba dobja, majd elkapja. Iskoláskor előtt összesen 3-5 féle mozgást tudnak összekapcsolni. Az ügyesség titka mindig a játékos gyakorlás. Az óvodás kisfiúk és kislányok mozgásában már megfigyelhetők bizonyos különbségek. A fiúk teljesítményorientáltabbak, mint a lányok. Mindez azt jelenti, hogy a fiúk szeretnek magas intenzitással mozogni, pl. megrohamozzák az elleséges csapatokat, kardoznak, lövöldöznek. Mindeközben a lányok babakocsival sétálgatnak, mászókán vagy hintán balettmozdulatokkal szorakoztatják egymást, melyek kivitelezését megvitatják egymással. Szeretnek olyan mozgásformát választani, amely közben tudnak beszélgetni.

Óvodás korban talán még fontosabb szerepet kap az utánzás, vagyis a felnőttek mozdulatainak megfigyelése és ismétlése. Csak így tudják a gyerekek a labdadobás és elkapás technikáját megfelelően elsajátítani. Éppen ezért a szülők 7 éves kor alatt nélkülözhetetlen szerepet játszanak gyermekekik mozgásfejlődésben.

Néhány sportágban a játékos edzések bevezetését már 4-5 éves korban elkezdik. A művészi torna, műkorcsolya, torna, síelés, autó- és motorsportok, Hollandiában a labdarúgás oktatása már ebben az alacsony életkorban elkezdődik. A gokartozás, motorozás éppúgy fejleszti a fizikumot és személyiséget is, mint az összes többi vízi-, vagy szárazföldi sportág. A lényeg a megfelelő szakmai irányítás és a játék öröme.

A választás sikere

Ha a gyerek valamelyik sportág iránt érdeklődést mutat, hagyjuk, hadd próbálja ki. Lehet hogy így rögtön rátalálunk a neki megfelelő sportra. Akkor se rémüljünk meg, ha a gyerek az ökölvívást vagy kick boxot választja, hiszen az edző ismeri azokat a mozgáselemeket, amelyeket kicsik is tudnak gyakorolni anélkül, hogy saját magukban, vagy egymásban kárt tennének.

A sportágválasztás szempontjai között a gyermek temperamentuma különleges szerepet kap. A gyerekek egy része imád csapatban játszani (labdázni), mások viszont egyáltalán nem. A csapatjátékos személyiségeket érdemes úszás helyett vízilabdára járatni, atlétika helyett kézilabdára vinni, stb. Akik viszont inkább a magányos sportokat szeretik, őket ne kényszerítsük csapatjátékokra, hanem vigyük őket tornázni, úszni, kerékpározni, karatézni, stb. Ne csodálkozzunk viszont azon sem, ha sportágat kell módosítani, hiszen sokszor időbe telik, mire a gyerekek rájönnek, melyik sportág áll szívükhöz legközelebb. Korai életkorban csak a lényeg, hogy naponta legalább 60 percet mozogjanak a gyerekek.

A sportágválasztásnak természetesen akadhatnak limitáló faktorai is. Például lehet, hogy a gyerek nagyon szeretne teniszezni, de a lakókörnyezetben nincs egyetlen teniszpálya sem. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy mennyi időt kell utazással tölteni, el tudja-e kísérni valaki edzésre, hány órára ér haza, lesz-e elég ideje a házifeladatra, játszásra, alvásra, hogyan befolyásolja mindez a család életét, stb.

„Abba akarom hagyni…”

Mit tegyünk akkor, amikor a gyerek azzal jön haza edzésről, hogy ő ezt nem akarja továbbcsinálni? Mielőtt bármit is mondunk neki, meg kell tudakolni döntésének okait, hiszen nagyon könnyen orvosolható gondok is állhatnak a háttérben, pl. személyi konfliktus egy másik gyerekkel vagy egy nem kényelmes felszerelés, melyet nem nehéz elhárítani. De természetesen sokkal komolyabb okok is rejtőzhetnek a kérés mögött, mint pl. az öröm teljes hiánya, a folyamatos kudarcélmény. Szóval ilyenkor érdemes átbeszélni a gyerekkel mindent és ha nincs megoldás, akkor jobb abbahagyatni a sportágat, miután az edzővel is sikerült egyeztetni a kialakult helyzetet. Ne kényszerítsük a gyereket olyanra, amit nem szeret! Az a lényeg, hogy a gyereknek sikerélményt és élvezetet adjon a rendszeres sport!

A cikket Boross Zsuzsa sportszakember írása alapján Varga Terézia egészségfejlesztő szerkesztette.