Magyar Falu Program pályázat

Segítsen Adója 1%-ával

adoja

Beszámoló „ Generációk a bűnmegelőzésért”

szbtszfejlec


A Szuhavölgyi Bányászlakta települések Szövetsége pályázatot nyújtott be a Generali a Biztonságért Alapítványhoz bűnmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztató, felvilágosító jellegű előadásokra, tájékoztatókra 2015.szeptembertől-2015. december 31-ig 12 alkalommal.

A tájékoztatók megtartására a Ruda-, Szuha- és Bán-völgyben került sor.

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság, valamint a Miskolci Egyetem és a B.A.Z. – Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében „Erőszak – bűnözés – bűnmegelőzés”, „Bűnmegelőzés a XXI. században – a modern technika és az ember „ című szabadegyetemen végzett szakmai tapasztalatokkal rendelkezők bevonásával. A bűnmegelőzéssel kapcsolatos programok célcsoportjai elsősorban az időskorúak oktatási intézményben felső tagozatos diákok voltak.
      01    02
A célcsoportok elérésében, fórumok megszervezésében jelentős segítséget adtak a Szociális és Családsegítő Szolgálatok intézményei, iskolák, polgárőrségek. Az előadások során számtalan kérdés, megélt eset gazdagította a bűnmegelőzéssel kapcsolatos terméket, konzultációkat.

 

      DSCN3439    DSCN3440
Az időskorú érdeklődők körében elsősorban az egyedül élők részéről a szomszéd-jelző, figyelő rendszerrel kapcsolatos tanácsok keltették fel az érdeklődést. A bizalomra épülő kapcsolat kialakítása okozott kisebb nehézségeket. A Szociális és Családsegítő az Időskorúak Napköziében járók, a baráti körök, illetve idősek kultúrkörei körében a szomszéd bizalmi kapcsolatok megtalálhatóak voltak, melyek a program idején tovább erősödtek, szerényen bővültek. Az előadások során bemutatásra kerültek a lakások biztonsági jelző eszközei, mint például az ajtóekék, lakatok, szomszéd hívó, illetve az egyéni riasztók.

      DSCN3593    DSCN3243
A fenti eszközökhöz való hozzájutás a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság segítségével sikerült biztosítani.

A Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége fennállása óta (1994) foglalkozik az idősek, a szociálisan hátrányos és halmozottan hátrányos emberek problémáival. Az időskorúak számának növekedése a szövetséghez tartozó településekre jelentős részére jellemző az öregedés, a munkahelyek hiánya, a fiatalok település elhagyása, minek következtében számos negatív hatás éri elsősorban az egyedülálló időskorúakat.

      DSCN3430    DSC08779
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság, a Rudabányai és Sajókazai Rendőrőrsökkel, a települési polgárőrségekkel, szociális intézményekkel együttműködve továbbra is folytatni kívánjuk bűnmegelőzéssel kapcsolatos közösség építő tevékenységünket, mentori, mediátor bevonásával nyújtunk segítséget konfliktusok kezeléséhez, mérsékléséhez.

A Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége a továbbiakban is kívánja folytatni bűnmegelőző, felvilágosító munkáját a lakosság informálását, a XXI. század bűnözési forrásainak (internet, embercsempészet, drog, prostitúció) felismeréseiről, előfordulásokról, megelőzésről, melyhez jelentős segítségre, együttműködésre számíthatunk a rendőrség, szociális szolgáltatók szakemberei részéről.

Szövetségünk a programban résztvevők nevében köszönetét tolmácsolja a Generáli a Biztonságért Alapítvány Kuratóriumának, hogy anyagi támogatásával hozzájárult a településeken élők bűnmegelőzéssel kapcsolatos felvilágosító, emberek közötti közösség építő munkához.


Ormosbánya, 2016.01.06.


Bencze Péter
a szövetség elnöke